25 mai 2013

Scurtă reflecție asupra societății românești

În acest prim articol voi aborda o carenţă a societăţii româneşti, văzută din perspectiva unui tânăr licean. Nu mă voi apropia însă de nodul gordian al chestiunii, o astfel de temă meritând dezbătută mai amplu în cadrul unor articole viitoare. (continuare)

Stoica Sebastian (XII E)

O idee pentru afaceri

Pârvu Bogdan, băiatul doamnei profesoare de Limba şi Literatura Română Pârvu Slaviţa, a absolvit liceul nostru şi recent s-a lansat în afaceri. (Citiţi aici mai multe detalii despre acest subiect.)

Cum putem trăi frumos?

În cadrul şcolii noastre, la iniţiativa domnului director Bocăniciu Eugen, a fost organizat clubul de dezbateri "Gândeşte liber", alcătuit din cei mai buni elevi selectaţi din fiecare clasă. Periodic, membrii acestui club se întâlnesc şi discută cu personalităţi marcante din lumea în care trăim. Prima dezbatere de acest fel a fost organizată cu părintele Filotheos Faros din Grecia care le-a vorbit elevilor despre dragoste, despre cum putem trăi frumos şi despre problemele pe care le-ar putea întâmpina ei în societatea actuală. Părintele a scos în evidenţă că fiecare tânăr este unic în felul lui, că are nevoie de libertate şi afecţiune din partea părinţilor şi a semenilor pentru a creşte şi a ajunge la maturitate.

(alte detalii despre această întâlnire puteţi citi aici)


Curăţenia = viaţă!


Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş’’ Arad a fost martorul unei acţiuni de ecologizare demne de urmat pe data de 13 mai 2013, întrucât membrii cercului de ecologie au demonstrat încă o dată cât de important este să avem un mediu curat în care să trăim.
Astfel, ,,înarmaţi’’ cu saci de plastic şi cu mănuşi, elevii de gimnaziu (clasa a V-a A şi a VI-a A), dar şi de liceu (clasa a IX-a B, a IX-a C, a IX-a E, a X-a B, a X-a C, a X-a E, a XI-a E şi a XII-a E) s-au întâlnit în faţa şcolii la ora 12:00 pentru a inspecta împrejurimile şi pentru a strânge deşeurile existente.
Fiind atent supravegheaţi de doamna profesoară de fizică Lazăr Gabriela, care a coordonat acest ,,manifest ecologic’’, copiii au fost grupaţi, iar fiecare grupă s-a ocupat de curăţarea unei zone, fie din interiorul sau din exteriorul colegiului.
Curajoşi, optimişti şi harnici, aceştia şi-au făcut treaba cum se cuvine, dând dovadă de mult spirit civic şi şi-au arătat mândria de a face parte din cerc prin eşarfa specifică, pe care au purtat-o cu această ocazie.
          În total au participat aproximativ 50 de persoane, cărora aş dori să le mulţumesc pentru că există şi pentru că au făcut din visul meu de a lăsa ceva frumos în urmă o realitate certă. Prin activitatea lor constantă şi prin devotamentul demonstrat de atâtea ori, m-au făcut să realizez cât de minunaţi sunt. Probabil vă veţi întreba de ce....
Nu e evident?!
         Pentru că în timp ce alţii priveau cu interes, dar se temeau să ia parte la acţiune pentru ,,a nu se face de râs’’ pentru că ,,strângeau gunoaie’’, aceşti oameni nu s-au sfiit să răspundă pozitiv şi să ajute natura şi pe cei din jur, fără pic de egoism. Cine crede că lumea e un ,,container’’, se înşeală amarnic şi i-aş sfătui să se gândească de două ori înainte de a arunca ceva la voia întâmplării, deoarece în joc e sănătatea tuturor.
          Îmi doresc ca în viitor, astfel de activităţi să ia o amploare mai mare şi câţi mai mulţi voluntari, fie parte a cercului de ecologie sau nu, să se implice, fiindcă, a fi ,,ecologist’’ nu presupune a fi ,,gunoier’’, după cum mulţi sunt tentaţi să creadă datorită unui  orgoliu prostesc sau a unei lipse de informare, ci a fi un om responsabil, iubitor de verde, de curăţenie şi deci... de viaţă!
Acestea sunt adevăratele modele de care societatea are nevoie pentru a evolua!
          Dacă lumea ar fi precum colegii mei, cu siguranţă ar fi una mai bună! Felicitări, dragi ecologişti! Mă faceţi să fiu onorată că sunt goldişeană!


                                                                             Diaconescu Roxana
                                                                             Clasa a XII-a E

                                                                             CNVG ARAD

Trandafirii şcolii noastre...


La iniţiativa membrilor cercului de ecologie şi cu precădere a domnului profesor Dan Grovu  şi a doamnei profesoare Lazăr Gabriela, în cursul ,,Săptămânii Altfel’’ 2013 a fost organizată o acţiune ecologică de plantare a unor trandafiri, cumpăraţi în urma contribuţiei fiecărei clase, prilej cu care s-a sărbătorit şi ,,Săptămâna Pământului’’ desfăşurată în acelaşi interval de timp.
La această acţiune au participat atât membrii cercului, cât şi  alţi elevi, dornici să ajute mediul înconjurător. Elevii precum cei din clasa a VII-a A: Turgyan Cătălin, Gazdik Daniel, Viderok David, Berce Emanuel, Orban Roland, însă şi cei din clasa a XII-a B: Şandor Florin, Flueraş Laviniu, Abrudan Valentin, Kovacs Adrian etc au dat dovadă de mult spirit civic şi au participat activ alături de domnul profesor Grovu Dan  la plantarea trandafirilor şi totodată la îmbunătăţirea estetică a şcolii în ciuda condiţiilor climatice mai puţin favorabile.
Aceştia au constituit un exemplu demn de urmat, motiv pentru care doresc să le mulţumesc tuturor pentru implicare şi pentru faptul că au au adus un plus de ,,verde’’ imaginii Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş’’ Arad.                                                          Diaconescu Roxana, clasa a XII-a E