24 mai 2013

Amprenta timpului



Onoarea şi respectul sunt cuvintele cele mai potrivite, care au putut descrie atmosfera zilei de 31 ianuarie 2013, întrucât, câţiva elevi  dornici de cunoaştere din clasele: a XI-a C, a XI-a E, a XII-a D şi E, au participat alături de cadrele didactice de limba şi literatura română doamna Pantea Floarea şi doamna Tănase Loredana, la decernarea a două premii literare: ,, Mihai Eminescu’’ şi ,,Ioan Slavici’’ de către Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad. La îndemnul doamnei profesoare Macovei Voichiţa, una din coordonatoarele acestui eveniment, cu toţii am pornit în căutarea unei istorii fascinante, care face din Arad un reper semnificativ al ţării.
Laureaţii celei de-a X-a ediţii a manifestaţiei  menţionate au fost Doina Arghezi, pentru participarea activă şi donarea a nenumărate manuscrise, filme, obiecte etc,  directorul Centrului de Cercetare a Literaturii Argheziene şi Victor Crăciun, preşedintele Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni.
Premiile au fost înmânate de conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care a fost şi preşedintele juriului în cadrul acestui eveniment deosebit găzduit de Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene.
          Acestă reprezentare culturală a adus cu sine nu numai un strop de istorie, prin poveştile doamnei Arghezi cu privire la talentul lui Tudor Arghezi  şi a fiului său Baruţu, ci a adus şi multă cultură, întrucât am asistat şi la promovarea volumului ,,Din Duhul pământului’’, volum de notiţe , despre care se spune că ar fi fost găsit îngropat de însuşi poetul menţionat în grădina Mărţişorului...de unde şi numele capodoperei. Fiind descoperit mai târziu, a ajuns să vadă lumina tiparului de curând şi cuprinde o serie de amănunte despre viaţa lui Arghezi, poezii etc.Mai mult, am avut ocazia de a afla şi de povestea înfiinţării Centrului de Cercetare Tudor Arghezi, fapt datorat rectorului Universităţii de Vest ,,Vasile Goldiş’’, domnul Ardelean Aurel şi am putut observa printre altele, obiectele care au aparţinut familiei Arghezi....de la cărţi, până la colecţia de bufniţe din porţelan.
          Elevii noştri s-au ridicati la înălţimea aşteptărilor, întrucât au participat cu un program artistic deosebit, alcătuit din : recitarea şi dramatizarea poeziilor : ,,Rugăciune’’ şi ,,Floare albastră’’ de Mihai Eminescu, urmând  să încheie cu interpretarea romanţelor ,,Şi dacă...’’ şi ,,O, rămâi…’’ de acelaşi poet nepereche. Un moment frumos a fost, de asemenea, când unul din elevi a adus o perspectivă unică despre Eminescu, citându-l chiar pe prolificul Ioan Slavici.
Spectatorii, de la goldişeni, la elevi veniţi  din Timişoara, au asistat emoţionaţi la decernarea premiilor, la vărsarea lacrimilor devenite nepreţuite în cadrul cu aer secular, în care ne aflam, deoarece, lecţia de istorie şi de cultură se transformase după cum mărturisea dr. Marius Grec ,,în una de viaţă”.
          Răsuflând mândră aerul noului an, m-am îndreptat spre casă, cu proaspăta amprentă a manuscriselor originale argheziene, scrise sub lupă cu litere minuscule şi cu eterna amprentă a valorilor morale care mi­-au rămas în suflet şi anume...onoarea  de a fi asistat la scrierea istoriei.
Diaconescu Roxana, clasa a XII-a E, CNVG Arad.