12 ian. 2014

Vasile Goldiș și Marea Unire


            Câţiva dintre elevii mei din clasa a IV-a C de la Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad, au prezentat la televiziunea locală INFO TV, îmbrăcaţi în costume de epocă, câteva replici aparţinând corifeilor Marii Uniri: Vasile Goldiş, Regele Ferdinand, Regina Maria, I.I.C.Brătianu.
            La Info TV, sceneta a fost dată pe post la ştirile din 29 şi 30 noiembrie şi de 1 Decembrie 2013. Abia acum am intrat în posesia materialului filmat şi îl postez ca să îl aibă ca amintire ei şi mai ales părinţii lor, care cu siguranţă au de ce să fie mândri de ei.
           Toţi copiii din clasa noastră sunt la fel de grozavi! De data aceasta, din considerente tehnice (fimarea a fost pentru rubrica ştiri) ne-am prezentat un grup restrâns şi cu un text scurtat.
           Vă împărtăşesc sincer că nu sunt sigur dacă eu aş fi capabil să învăţ pe de rost un text atât de lung, destul de pretenţios, care nu are rime şi să îl interpretez fără pro
mpter, în faţa camerelor de filmat.
              Ni se pune un nod în gât de emoţie doar la gândul că, fiind clasa a IV-a, mai avem de petrecut doar câteva luni împreună...
             Dragii mei elevi, mi-aş dori şi în septembrie 2014, când voi lua clasa pregătitoare, să am parte de copii la fel de grozavi ca voi!
            Vă mulţumesc că am avut privilegiul să fiu cu voi împreună cei patru ani de şcoală!


                                                        Învăţătorul vostru, Viorel Dolha

Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos

“Iar naşterea lui Iisus Hristos aşa a fost: Maria, mama Lui, fiind logodită cu Iosif, fără să fi fost ei înainte împreună, s-a aflat având în pântece de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, drept fiind şi nevrând s-o vădească, a voit s-o lase în ascuns. Şi cugetând el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind: Iosif, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, că ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte Fiu şi vei chema numele Lui: Iisus, căci El va mântui poporul Său de păcatele lor. Acestea toate s-au făcut ca să se împlinească ceea ce s-a zis de Domnul prin proorocul care zice: Iată, "Fecioara va avea în pântece şi va naşte Fiu şi vor chema numele Lui: Emanuel, care se tâlcuieşte: Cu noi este Dumnezeu". Şi deşteptându-se din somn, Iosif a făcut aşa precum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat pe logodnica sa. Şi fără să fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a născut pe Fiul său Cel Unul-Născut, Căruia I-a pus numele Iisus.”(Sfânta Evanghelie după Matei, 1:18-25)
După un lung post de patruzeci de zile numit postul Crăciunului, Advent sau Așteptare urmează cel mai important praznic cu dată fixă, Nașterea Mântuitorului sau Crăciunul (în popor). Această sărbătoare nu este așteptată numai de copii, ci și de adulți nerăbdători și ei să vină „Moșu”. Dar Crăciunul nu înseamnă doar atât, înseamnă nașterea celui care a venit pentru mântuirea noastră.
Cum spune și Crezul, Iisus Hristos “pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire; S-a pogorât din ceruri și S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria și S-a făcut om.”(Crezul , art.3).
Conform Bibliei, Iisus S-a născut într-o peșteră, deoarece nu mai era loc în cetate. Tradiția spune că după nașterea Mântuitorului au venit trei magi cu daruri , dar Sfânta Scriptura spune că au venit mai mulți înțelepți, neprecizând numărul acestora.
             Iisus Hristos se naște în fiecare an în sufletele noastre, se răstignește, moare, și învie, pentru mântuirea noastră.
Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei. Că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus. Doamne, slavă Ţie !”
(Troparul Naşterii Domnului - glas 4)
Fecioara astăzi pe Cel mai presus de fiinţă naşte, şi pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slăvesc şi magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi S-a născut prunc tânăr, Dumnezeu Cel mai înainte de veci”
(Condacul Naşterii Domnului - glas 3)
Tuturor elevilor si profesorilor de la Colegiul Național “Vasile Goldiș” le doresc un Crăciun fericit și un an nou plin de bucurii!
Cristurean Mircea-Ștefan

Clasa a IX-a A

Activități din cadrul saptămânii ”Școala altfel” și altele, realizate de Consiliul Elevilor

Materiale realizate de Diaconescu Roxana. Activitățile au fost realizate în perioada 2011-2012.

Sabin Chintoan Art

Câteva lucrări realizate de prof. de Educație Plastică Sabin Chintoan. Participă la un concurs internațional așa că vă invităm să-l susțineți votând desenul realizat de el aici, apăsând butonul verde vote now.


Ocean Soul

În perioada 1 noiembrie - 15 decembrie 2013 Galleria Arad, în colaborare cu Revista National Geographic, a organizat expoziția ”Ocean Soul”. Domnul profesor Sabin Chintoan, împreună cu elevii școlii noastre, a ajutat la buna desfășurare a acestui eveniment.

Culori și zâmbete

În cadrul proiectului ”Culori și zâmbete”, domnul profesor de Educație Plastică Sabin Chintoan, ajutat de elevii școlii noastre și alți voluntari, a pictat câteva din platformele gospodărești din orașul nostru. Vă prezentăm câteva imagini de la această activitate.