18 mar. 2010

Foghiş Robert - "Vă salut pe toţi din Edmonton (Canada)"

Elevul Foghiş Robert a terminat gimnaziul în şcoala noastră. Părinţii lui, plecând la muncă în Canada, l-au luat şi pe el aşa că acum îşi continuă studiile acolo. Recent am stat de vorbă cu el pe messenger despre şcoală, oraşul în care locuieşte şi despre ce simte după plecarea din România. Îi este foarte dor de foştii colegi din clasa a VIII-a, mereu mă întreabă ce mai fac. Îi pare rău mai ales după colegele din România (Isabela, Janeta, Paula, Cristina). Spune că acolo majoritatea fetelor sunt urâte sau obeze. Cele frumoase te privesc cu superioritate, „sunt pline de fiţe”.

Despre şcoală mi-a spus că are de toate, chiar şi un stadion ca al UTA-ei. Fiecare elev are calculator, dacă nu îşi aduce de acasă primeşte unul de la profesor. Cursurile se fac pe calculator, inclusiv notele se pun într-un catalog electronic. Profesorii sunt amabili, zâmbitori, ajută elevii, dacă e nevoie stau şi peste program. Elevii sunt mai gălăgioşi, „ca la piaţă”. Pentru acţiuni care contravin regulamentului şcolar sunt eliminaţi din şcoală 3 zile sau chiar o săptămână. Dacă absentează secretara suna acasă, dimineaţa la ora 9, iar la ora 15 sună un robot care îi informează pe părinţi de la ce oră a absentat elevul.

Ciclurile de învăţământ sunt împărţite astfel: 1- 6 (şcoala primară); 7-9 (gimnaziul); 10-12 (liceul). „În clasa a II-a încă mai colorează”. Nu plăteşte şcoala, fiecare cetăţean al oraşului plăteşte un impozit, din salariu, pentru profesori, medici şi poliţişti.

Îi pare rău că nu a fost mai cuminte în Goldiş şi pentru că nu a învăţat mai mult, mai ales la Engleză, însă cum ora era lunea de la 14-15 … În clasa lui sunt 3 elevi mai gălăgioşi, se ceartă toată ziua pe teme sportive. „Jucătorul de baschet sau de hochei X este mai bun ca Y”. Elevii se întrec care să ia note mai mari.

Sora lui are 9 ani, este şi ea acolo la şcoală. Îi place aşa de mult încât în vacanţă se plictiseşte şi abia aşteaptă să înceapă şcoala. Spune că acolo toţi merg cu plăcere la şcoală. Profesorii sunt calmi, nu te ceartă şi nu zbiară.

Oraşul în care locuieşte este foarte mare, cam cât judeţul Arad. Merge şi la Biserică, mai rar deoarece este departe.

Visul său este să devină pilot de avion sau designer pe calculator. Pe termen scurt îşi propune să înveţe să cânte la chitară.


Unde locuiesti in Canada? Descrie putin zona.

Locuiesc în Edmonton Alberta, un oras în vestul Canadei.

Orasul e minunat, are un râu care trece chiar prin centrul orasului, ca si cum ar trece un râu pe Blvd. Revolutiei.

De ce ai plecat acolo?

Parinti mei au vrut, pentru viitorul meu.

Cum este scoala de acolo? profesorii, elevii, materiile studiate,

dotarea materiala?

Scoala este mult mai usoara ca în România, din mai multe puncte de vedere, de exemplu la matematica avem voie cu calculatoare, iar pe calculatoare avem peste 1000 de optiuni din care putem alege, de exemplu sin, cos etc.

Ce materii studiezi?

Language arts 9 - un fel de Limba Romana.

Mathematics Cogito 9 - Matematica, fiind mult mai usoara ca în Romania, e o clasa mai ridicata decat celelalte.

Social Studies 9 - Aici invatam despre parlament si despre legi, o clasa destul de interesanta.

Computer Application (Optiune) - Aici lucram cu Windows Excel/Word/Publisher si mult mai multe

Info Tech 9 (Optiune)- aici lucram cu Cinema 4D, pe calculator

Science - Chimie, biologie si fizica impreuna.

French second language 9 - franceza

Phys, Ed 9 - Sport, aici, in fiecare luna la sport facem alt sport, de exemplu am inceput cu alergare si forta, dupa care am avut o luna de fotbal, apoi o luna alt sport, si tot asa. Am colegi din toată lumea, din India, din Africa, China, Dubai

Ce activitati mai desfasurati, pe langa cursuri?

Pe langa cursuri se desfasoara foarte multe activitati, de exemplu, sunt campionate de fotbal, basket etc, se face o echipă care să reprezinte şcoala, pentru a intra în echipă trebuie sa treci nişte teste, club de ski si mai multe.

Cum e Canada?

E frig aici, mai ales iarna -40 grade. E o ţară foarte mare, foarte mult spatiu.

Ce-ti place cel mai mult acolo?

Imi plac multe chestii, esti mai in siguranta pe strada, vezi tot timpul o masina de politie care patruleaza sau cu bicicletele, chiar si pe jos patruleaza politia 24/7. Imi place foarte mult chestia ca vad iepurasi si veverite pe strada in fiecare zii, sunt paduri in oras iar nimeni nu le taie...

Ce nu-ti place?

Fetele, toate sunt diferite, obeze majoritatea..

Pe langa scoala ce mai faci? Cum iti petreci timpul liber?

Pe langa scoala, joc fotbal la o echipa de club, cateodata lucrez, iar in weekend mai merg la un film la cinema..

Fa o scurta caracterizare a canadienilor.

Nu prea stiu sa faca nimica, numa sa dea comenzi.. Lenesi

Iti doresti sa te intorci in Romania? De ce?

Da, primul lucru, as vrea sa îmi vad bunici si prieteni, mie dor de acasa.. cum e vorba, Nici unde nu e mai bine ca acasa..

Ce ai invatat acolo? Ce sfat le dai celor care nu au avut aceasta ocazie?

Am învatat sa fiu mai cuminte, sa nu mai fac asa multe prostii cum faceam prin a 8-a !! Multumiri la Diru

Pai, sa nu rateze, daca ar prinde asa oferta..

Dupa ce ai vazut acolo, ce ai schimba in Romania?

Cred ca as schimba tot sincer. Ar fii mult mai bine pentru toata lumea.

Aici, profesori, politia, pompieri etc. sunt platiti din taxe, aici orice cumperi platesti cativa centi în plus, centi aia sunt pentru salariile profesorilor, politia etc.




Prof. Costina Daniel


Schimbări în Educaţie