21 dec. 2011

Cum să-ţi ,,literaturizezi’’ vacanţa de iarnă

                În prelungirea temei familiei pe care elevii colegiului nostru au aprofundat-o la nivelul clasei a noua în acest semestru ce se încheie, vă ofer câteva recomandări de literatură recentă care vă vor convinge că romanele contemporane pot deveni întâlniri de neuitat. Iată patru sugestii care vă vor schimba percepţia asupra vieţii şi a artei:

Rădăcina de bucsau este unul dintre cele mai bune romane ale ultimului deceniu literar din România, o revelaţie editorială. Ovidiu Nimigean scrie aici o carte albă, o carte pură, relatând drama îngrijirii unei mame ce se stinge. E prilejul întoarcerii la rădăcina sentimentelor şi a vieţii.

Cum mi-am petrecut vacanţa de vară este în schimb o carte de un umor desăvârşit descriind familia contemporană cu toate meschinăriile unei vieţi prea grăbite. Posedând o intrigă de film de aventuri şi un mesaj extrem de inteligent, romanul sugestionează despre ce se întâmplă atunci când părinţii n-au timp să-şi crească copiii.            Această dragoste care ne leagă devine teribila dovadă că iubirea dintre o mamă şi o fiică rămâne sfântă. Aveţi ocazia să descoperiţi aici tragedia care va marca viaţa Monicăi Lovinescu, fiica marelui critic Eugen Lovinescu, atunci când mama sa este arestată şi ucisă pe criterii  injuste, politice, iar fiica se afla neputincioasă la Paris. Coborârea în Infern a    Monicăi nu-i va aduce iubita mamă înapoi,  dar îi va induce un
destin unic.
         În fine, o carte blândă, pioasă, cu care suntem datori bunicilor noştri. Cartea cu bunici de la Humanitas devine astfel un colaj de texte ale unor personalităţi contemporane care –şi aduc prinosul faţă se propriii bunici ce le-au vegheat creşterea şi devenirea. Nu uitaţi să îi cinstiţi pe ai voştri şi să dăruiţi  de acest Crăciun cărţi. Or, când dăruieşti o carte faci un gest durabil, de neuitat.

Sărbători în familie frumoase,

Prof. dr.Anca Giura







O nouă revistă pentru elevi, studenţi şi profesori

                                Revista Preparandia (http://moodle.ro/preparandia/) este un proiect nou ce creşte cu fiecare zi. Ambiţia sa este să ofere informaţii educative şi culturale tuturor celor interesaţi de un învăţământ vizionar, centrat pe viitor. De asemenea, este locul unde veţi descopri concursuri literare inedite, ştiri culturale semnificative, articole ştiinţifice impecabile, prezentări filmate ale unor acţiuni educaţionale salutare, veţi face cunoştinţă cu oameni deosebiţi şi talentaţi. Revista va publica orice text bun şi interesant ce  va ajunge la Preparandia şi astfel puteţi fi citiţi şi apreciaţi. Deja a fost lansat concursul foto & literar al iernii despre care puteţi afla mai multe din secţiunea ArtLitera a revistei (http://moodle.ro/preparandia/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=69&lang=ro)Vă aştept cu interes să vă promovaţi ideile, talentele, acţiunile şi mândria de a fi elevi sau profesori la Colegiul LVG pe Preparandia!                                    
                                                            Redactor Preparandia, Anca Giura