7 dec. 2011

Marin Mălaicu-Hondrari la Cărtureşti Arad

Anca Giura, profesor la Colegiul ,,Vasile Goldiş’’, şi Cărtureştiul arădean, în persoana d-lui Daniel Trofin, au fost gazdelele vineri seara, 18 noiembrie 2011, a unui eveniment literar inedit, purtând numele de ,,Conversând castele-n Spania’’. Astfel că poetul Marin Mălaicu-Hondrari a fost prezent pentru prima dată la Arad pentru a se întâlni cu actualii şi mai vechii săi cititori. Totul s-a conturat într-o seară specială în care s-a ascultat muzică spaniolă, tunisiană şi s-a citit din opera scriitorului. Invitata specială a întâlnirii a fost actriţa Alina Danciu, iar condiţiile acustice ale recitalului său au fost asigurate cu generozitate şi profesionalism de aparatura şi de echipa tehnică venite de la Colegiul ,,Vasile Goldiş’’ din Arad, o instituţie care sprijină susţinut educaţia pentru viitor. De asemenea, interesul şi prezenţa elevilor din colegiul nostru pentru eveniment a fost foarte mare, încurajaţi de prof drd. Livia Nadiş şi prof. Gina Vasilescu.

Reprezentând cu cinste literatura română contemporană în mari festivaluri internaţionale de gen, Marin Mălaicu-Hondrari este un poet de o rară sensibilitate, un prozator profund şi un traducător hărăzit. În conformitate cu crezul său literar, el afirmă următoarele într-un interviu acordat Ancăi Giura: ,,Literatura nu ne poate proteja de nimic, dimpotrivă, ne face mult mai vulnerabili, dar tocmai ăsta e farmecul ei.’’ Este de menţionat că romanul său despre dragoste, Spania şi emigraţie-,,Apropierea’’- va deveni în curând un film de lung metraj, ce se va filma atât în Spania, cât şi în România. Mai multe se pot afla din interviul luat de gazdă scriitorului invitat, iar acesta va apărea în numărul viitor al revistei ARCA. http://www.revistaarca.ro/

Despre ideea de-a-l invita pe scriitorul M. M. Hondrari la Arad, Anca Giura opinează că aceste gesturi culturale trebuie să fie tot mai numeroase în oraşul nostru, deorece publicul arădean este unul numeros şi exigent. Arta şi literatura devin alternative fericite la o existenţă contemporană prea grăbită şi prea depersonalizată, iar poezia rafinată rămâne o valoare spirituală greu de egalat. Propunându-şi să continue seria invitaţiilor unor mari oameni de litere şi de comunicare la Arad, prof. dr. Anca Giura vă invită să urmăriţi în martie 2012 ,,episodul următor’’.

Foto: Fădoraş Tomi (Clasa a XI-a E)