3 ian. 2013

Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad, participant la ,,Festivalul Sportului” din Olanda





O delegaţie formată din cinci elevi (Mădălina Băşcă, Cristian Mărcoşan, Bianca Pop , Amalia Nicola, Cipriana Zlăgnean) şi trei profesori (prof. Mirela Aldescu, prof. Alexandru Anghel si  prof. Simona Savulov) de la Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş” Arad a participat, în perioada 24-28 septembrie 2012, la cea de a treia mobilitate din cadrul proiectului multilateral Comenius ,,First Real European School Cultural Olympics”, desfăşurat în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii şi finanţat de Comisia Europeană, care a avut loc în Harderwijk  - Olanda.
Cea de a treia întâlnire de proiect a avut rolul de a promova sportul în rândul tinerilor. În acest scop, ţările partenere ( Germania, Finlanda, Olanda, România şi Turcia) au avut de adunat informaţii despre rezultatele obţinute de  sportivii din ţările implicate în proiect, la Olimpiada de la Londra, 2012. Materialul prezentat de  elevii Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş” a fost foarte de apreciate de către publicul spectator.
          Pe durata mobilităţii, delegaţia arădeană a participat la diferite ore de curs (franceza, muzica, sport, matematică) şi  a aflat lucruri inedite despre geografia si istoria acestei ţări, fiind realizate excursii tematice în Lelystad, Marken şi Volendam.  În această excursie elevii au observat renumitele poldere olandeze, au vizitat interiorul unei morilor de vânt tradiţionale, vestita corabie  Batavia.
          Calendarul desfăşurării activităţilor a mai cuprins şi întâlnirea cu primarul oraşului Harderwijk,  plimbări cu bicicleta, vizionarea  programului oferit de Delfinariul din Harderwijk iar în finalul întâlnirii au avut loc discuţiile privind următoarea întâlnire de proiect care va avea loc în Germania şi au fost prezentate diferitele activităţi realizate de către elevii străini alături de familiile care i-au găzduit.
          Ca urmare a acestei întâlniri de proiect a fost realizată o mai bună cunoaştere şi înţelegerii a sistemului de învăţământ, a civilizaţiei şi culturii din Olanda, valorificarea sportivulu românesc și o dezvoltarea competenţelor de comunicare în limba engleză.
                                                                           Prof. Simona Savulov

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.