12 mar. 2016

Iubire și frumusețe dumnezeiască

Festivalul „Filocalia” la Goldiș
Elevii școlii noastre, membrii ai cercului de dezbateri „Gândește liber”, realizat la inițiativa domnului director Bocăniciu Eugen, s-au întâlnit cu părintele Nicholaos Sakharov, de la Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul din Essex (Anglia).
După cuvântul adresat de părinte elevilor, aceștia au avut ocazia să pună întrebări, pentru a-și lămuri unele frământări interioare. Au fost abordate subiecte de interes pentru generația tânără, cum ar fi: despre Biserică, libertate, monahism, modalitățile de-a ajunge la desăvârșire și relațiile cu celelalte religii (islamul).
Profesorii implicați în desfășurarea evenimentului au fost următorii: Belei Cristina, Hanțiu Adrian, Bocăniciu Eugen, Camelia Craivan, Gina Vasilescu, Nan Camelia, Costina Daniel, Leucuția Alexandru, Pârvu Slavița, Nadiș Livia și Mihoc Marcel.

Acțiunea s-a înscris în cadrul Festivalului „Filocalia” – Iubire și frumusețe dumnezeiască, realizat de Arhiepiscopia Aradului, sub coordonarea părintelui arhimandrit Teofan Mada, vicar eparhial.

Adolescența sau piatra filosofală a vieții

     
  Adolescența este un mod de cunoaștere a lumii, este sculptorul personalității umane și nu poate fi definită de un număr de ani. La fel ca tinerețea, este o stare de spirit.        
          Cele mai importante decizii sunt luate în adolescență. Definește cine suntem și decide viitorul nostru. A decide ceea ce este important pentru un adolescent, ceea ce dorește să facă, nu este ușor. Trăind într-o lume în care influențele vin de peste tot, adolescenții sunt copleșiți de numărul de opțiuni, prima decizie nefiind întotdeauna cea corectă.
          Piatra filosofală este o substanță legendară cu ajutorul căreia alchimiștii pretindeau că pot transmuta metalele inferioare în aur, vindeca toate bolile și dărui viața veșnică. Fiecare om ascunde în el un mic alchimist – adolescentul. El poate comuta aspectele negative ale vieții în aspecte pozitive cu ajutorul pietrei sale filosofale – modul de gândire optimist. Adolescenții sunt lipsiți de griji, aiuriți, veseli, creativi, curioși, cu poftă de viață și însetați de experiențe noi. Lumea arată diferit prin ochii adolescentului. Grijile sunt inexistente, deoarece sunt lucruri mai bune de făcut decât frământarea în zadar. Problemele dispar, mereu se descoperă o soluție. Supărările nu există, ceea ce poate fi disprețuit, poate fi iubit. Eșecul nu contează, există mereu o a doua șansă. Unii aleg să cadă pradă materialității, alții să traiască după aceste idei.
          Ceea ce ne face „să trăim” veșnic este ceea ce lăsăm în urmă. Faptele sunt amprenta pe care o lasă fiecare pe cărarea istoriei.
          Trăim într-o lume în care a fi matur înseamnă a te realiza, a fi împlinit sau a avea un anumit număr de ani. Maturitatea are o definiție superficială, axată doar pe nevoile fizice. Din păcate, această idee este promovată de unii care preferă ca educația să se facă după un sistem de idei rigid, în care libertatea copilului este limitată de dorința părinților de a-i asigura un viitor sigur, dar monoton, lipsit de culoare și o slujbă sigură. Ceea ce face viața interesantă este noutatea. Copilul are nevoie de libertatea de alegere, să se cunoască și să descopere cine este. Adolescentul caută să fie original, diferit. Există persoane care trăiesc într-un mod „adolescentin”, care preferă valorile morale și spirituale.
          În definitiv, adolescența este o etapă a metamorfozei umane. „Oamenii sunt ca vinurile. Cu timpul, fie devin din ce în ce mai buni, fie se transformă în oțet”, spunea un gânditor. Noțiunea de adolescent este nedrept asociată cu imaturitatea. Orice adolescent poate fi matur, așa cum orice adult poate fi imatur. Ideea că toți adolescenții sunt imaturi este un stereotip dat de cei care nu găsesc altă metodă de a-i limita. Diferența dintre cei tineri sau bătrâni este că pentru tineri stelele sunt limita, iar pentru cei vârstnici, doar cerul. Tinerețea înseamnă greșeli. Greșelile înseamnă experiență. Experiența înseamnă înțelepciune. Cel cu spiritul tânăr este cel mai înțelept.
          În adolescență decidem cine, cum și ce vrem să fim. Cu trecerea timpului putem lua hotărârea de a ne folosi de piatra noastră filosofală pentru a rămâne tineri, sau putem alege să îmbătrânim.
Alexandra Hărduț, clasa a XI-a C
Profesor: Floarea Pantea

Articol preluat din Revista Lyceum, nr. 50 – mai 2015