21 dec. 2011

Cum să-ţi ,,literaturizezi’’ vacanţa de iarnă

                În prelungirea temei familiei pe care elevii colegiului nostru au aprofundat-o la nivelul clasei a noua în acest semestru ce se încheie, vă ofer câteva recomandări de literatură recentă care vă vor convinge că romanele contemporane pot deveni întâlniri de neuitat. Iată patru sugestii care vă vor schimba percepţia asupra vieţii şi a artei:

Rădăcina de bucsau este unul dintre cele mai bune romane ale ultimului deceniu literar din România, o revelaţie editorială. Ovidiu Nimigean scrie aici o carte albă, o carte pură, relatând drama îngrijirii unei mame ce se stinge. E prilejul întoarcerii la rădăcina sentimentelor şi a vieţii.

Cum mi-am petrecut vacanţa de vară este în schimb o carte de un umor desăvârşit descriind familia contemporană cu toate meschinăriile unei vieţi prea grăbite. Posedând o intrigă de film de aventuri şi un mesaj extrem de inteligent, romanul sugestionează despre ce se întâmplă atunci când părinţii n-au timp să-şi crească copiii.            Această dragoste care ne leagă devine teribila dovadă că iubirea dintre o mamă şi o fiică rămâne sfântă. Aveţi ocazia să descoperiţi aici tragedia care va marca viaţa Monicăi Lovinescu, fiica marelui critic Eugen Lovinescu, atunci când mama sa este arestată şi ucisă pe criterii  injuste, politice, iar fiica se afla neputincioasă la Paris. Coborârea în Infern a    Monicăi nu-i va aduce iubita mamă înapoi,  dar îi va induce un
destin unic.
         În fine, o carte blândă, pioasă, cu care suntem datori bunicilor noştri. Cartea cu bunici de la Humanitas devine astfel un colaj de texte ale unor personalităţi contemporane care –şi aduc prinosul faţă se propriii bunici ce le-au vegheat creşterea şi devenirea. Nu uitaţi să îi cinstiţi pe ai voştri şi să dăruiţi  de acest Crăciun cărţi. Or, când dăruieşti o carte faci un gest durabil, de neuitat.

Sărbători în familie frumoase,

Prof. dr.Anca Giura







Niciun comentariu: