10 mar. 2012

O integrală a Estului: literatura lui Andrei Makine



Pentru că l-am citit prima oară pe Andrei Makine cu Testamentul francez în originalul de la Mercure de France, am rămas sub impactul acelui coup de foudrepe care ni-l impune un roman excepţional, atipic. (continuare)

4 mar. 2012

Dacă aş fi o carte ...


Proiect cultural coordonat de următorii profesori: Anca Giura, Livia Nadiş, Pantea Floarea şi Pârvu Slaviţa.


Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar

În luna februarie a acestui an a avut loc “Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar”. La această competiţie a participat şi echipa de volei a Colegiului Naţional “Vasile Goldiş” şi a obţinut o frumoasa performanţă clasându-se pe primul loc la băieţi. Ca în fiecare an, concurenţa a fost mare, dar echipa noastră, îndrumată de domnul profesor Anghel Alexandu şi formată din opt jucatori: Duma Victor, Gurban Claudiu, Truţ Paul, Holocan Daniel, Ţapoş Sergiu,Pătcaş Răzvan, Pava Andrei şi Jakab Dominiq, a reuşit să treacă de toate echipele cu excepţia Liceului Baptist.Toate meciurile au fost extrem de tensionate deoarece fiecare adversar avea ca scop victoria şi trecerea în faza superioară. Trecerea din faza grupelor în semifinale ne-a adus un strop de entuziasm şi încredere că putem mai mult. Ziua de vineri a fost cea mai tensionată. Atunci au avut loc semifinalele şi finala. În semifinale am întalnit echipa Colegiului Naţional “Elena Ghiba Birta” pe care am învins-o în setul decisiv, scorul fiind 2-1. Încrezători, am mers mai departe şi am învins în finală echipa Colegiului Naţional “Moise Nicoară” cu scorul de 2-0. Vineri, 24 februarie, va avea loc faza pe regiune si ne vom deplasa la Caransebes.


Gurban Claudiu, clasa a XI-a E





ANONIMUL VENETIAN - un spectacol tulburator



               Elevii claselor a XI a E si a XII a E, insotiti de prof.Livia Nadis, Gina Vasilescu si dirig. Lucian Ardelean  au vizionat Anonimul Venetian,piesa care a avut premiera în urma cu 13 ani şi care  s-a jucat din nou pe scena arădeană în 25 februarie, la cererea publicului. Un spectacol al dragostei, suferinţei, căutărilor, temerilor, bucuriilor, dar mai ales un spectacol al regăsirilor, mărturisesc reprezentanţii Teatrului Clasic din Arad.

O seară spectaculoasă, seara de 25 februarie 2012 s-a dovedit a fi una magică, întrucât Teatrul ,,Ioan Slavici’’ Arad a fost gazda unei piese extraordinare şi anume ,,Anonimul Veneţian’’.
Actorii principali, Claudia Ieremia alături de Zoltan Lovas au interpretat cu multă dăruire de sine rolurile unor soţi divorţaţi de 8 ani, care, reîntâlniţi la Veneţia află despre noutăţile vieţile fiecăruia în decursul acestor ani.
            Atitudinea celor doi alternează de la supărare şi ironie, la extaz, dragoste şi vise nebune. Soţii realizează că se mai iubesc încă, dar timpul e prea târziu, fiindcă artistul, bolnav de cancer  mai are foarte puţin de trăit. Ultima sa dorinţă e aceea de a transmite băiatului său un concert dirijat de el şi de a asculta compoziţia sa favorită ,, Anonimul Veneţian’’.
            Replica memorabilă din finalul piesei ,,Toţi suntem nişte anonimi’’ evidenţiază concret ideea efemerităţii umane, iar decorul clasic, în care domină statuia Fecioarei Maria domină impecabil, conturează singurul ascultător al soţului, pe care acesta nu a fost nevoit niciodată să-l plătească pentru a fi ascultat. Costumele şi muzica au fost în concordanţă cu atmosfera excepţională care a furat ropote de aplauze.
            În concluzie, mi-a plăcut piesa, datorită elementelor aflate în antiteză, datorită trecerii de la extaz la tragic a actorilor  si datorita mesajului profund, acela al permanentei iubirii.

                                                                                    Diaconescu Roxana, cls a XI-a E




Dacă aş fi o carte ...

Proiect cultural coordonat de următorii profesori: Anca Giura, Livia Nadiş, Pantea Floarea şi Pârvu Slaviţa.