4 nov. 2011

Halloween - 2011

Halloween este o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Ea este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows' Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

În România, Halloween-ul nu este decât un motiv de petrecere la scară largă, un eveniment, în care toți oamenii, fie ei adulți sau copii, se pot deghiza în ce vor ei. De la cel mai drăguț elf, până la cel mai monstruos vampir, toate fanteziile sunt puse în aplicație si ziua aceasta devenind una ruptă din realitate, o călătorie spre lumea fantasticului.

Astăzi, colegiul nostru a fost prins în "ghearele Halloween-ului", școala devenind un portal deschis spre lumea de dincolo, o poartă a Purgatoriului, de unde au evadat zombies, vampiri, vrăjitoare și creaturi de a căror existentă nu se știa. Cea mai afectată clasă a fost XI-D a căror elevi s-au transformat în zombies care au „terorizat” întreaga școală și au "colindat" fiecare clasă în parte. La ora 13:00 au fost premiate cele mai decorate clase și cei mai frumoși/hidoși costumați elevi.

Bodea Lavinia, clasa a XII-a E

Niciun comentariu: