21 oct. 2011

Biserica (Ecclesia)

Ecclesia sau Biserica, reprezintă casa Domnului şi nu numai, ea reprezintă şi o comunitate. Această Casă a Domnului, cum mai este numită, are forma unei corăbii deoarece Noe s-a adăpostit în corabie în timpul Marelui Potop. Este compusă din Pronaos, Naos şi Altar.
Altarul este cea mai importantă parte aBisericii. Acolo, preoţii săvârşesc Sfintele Slujbe. Tot acolo se află şi Masa Sfântă. Pe Sfânta Masă se află (sub Evanghelie) Antimisul, care este un Acoperământ liturgic pe care sunt reprezentate punerea în mormânt, patimile lui Hristos şi cei patru evanghelişti, în cele patrucolţuri. Pe el sunt cusute fragmente din moaştele unui sfânt ori martir alBisericii.
Naosul are şi el o importanţă. Acolo există Pantocratorul (o pictură de pe tavanul Bisericii unde este reprezentat Iisus făcând semnul păcii) şi, bineînţeles acolo se roagă oamenii.
În Pronaos au voie să se roage oamenii nebotezaţi , iar aceştia nu au voie în naos sau altar.
Unele Biserici au şi pridvor.
Cu sute chiar mii de ani în urmă Biserica era numită Templu. La 50 de zile după Învierea Mântuitorului adică la Cincizecime (''Rusalii" în popor), Hristos a înfiinţat Biserica cu ajutorul Sfântului Duh. Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli în chip de limbi de foc şi apostolii au început să vorbească în alte limbi. Iar Petru, fiind în picioare i-a chemat pe toţi iudeii şi pe cei din Ierusalim să vină să fie botezaţi. Aşa au venit peste 5000 de oameni, înfiinţându-se Biserica.
Mulţi oameni văd Biserica cu alţi ochi, ei cred că "Biserica este înfiinţată pentru bani şi că are prea multă influenţă asupra noastră". Este adevărat, Biserica are influenţă asupra noastră dar, a fost înfiinţată pentru a te ruga în linişte şi pace. În vremea de azi nu prea mai sunt copiii la Biserică ceea ce nu este bine deoarece în loc de a merge la Biserică dorm sau se joaca pe calculator şi nu au nimic bun de învăţat.
Dacă vrem să ducem o viaţă plăcută lui Dumnezeu şi să fim iertaţi de păcate ar trebui să mergem în fiecare Duminică la o Biserică. Oricine se poate mântui dacă are credinţă şi Dumnezeu îl va ierta de păcate, dar trebuie să meargă la Biserică şi să se roage. Rugăciunea individuală pe care o facem acasă este importantă, dar este foarte important să mergem la Biserică unde se fac rugăciuni în comun.
Cristurean Mircea –Stefan, cls a VII-a A
Colegiul National "V.Goldis" Arad
Articol apărut şi în„Ecclesia” – revistă de spiritualitate şi cultură religioasă editată de Comunitatea Ortodoxă Română din Nădlac, anul XII, nr. 3 (49), august 2011.

Niciun comentariu: