26 aug. 2011

Protest

Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu elevul Petrişor Adrian din clasa a XII-a B, dirigintă Tudoran Ramona. Este printre cei mai buni elevi din acea clasă, a compus recent o melodie şi a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.


1. Ce faci în timpul liber?

De obicei, în timpul liber compun muzică, dar merg şi cu prietenii în oraş sau pe ştrand, acum ca e vară. În timpul şcolii e putin mai complicat, dar ca noroc că există weekend-ul!

2. Ce înseamna muzica pentru tine?

Muzica pentru mine, e ca un univers numai al meu, un loc unde pot fi eu însumi, unde pot spune ce gândesc, ce simt, ce mă deranjează, în felul meu. În zilele noastre, aproape toţi oamenii percep muzica doar ca pe un mod de distractie, iar scopul educaţional al acestei arte este complet uitat. Ca sa nu mai spun de conţinutul liric, care este absolut deplorabil...

3. Eşti un elev foarte cunoscut în Goldis. Ai participat la multe spectacole, eşti printre primii la învăţătură. Totuşi, ce te nemulţumeşte?

Ce mă nemultumeşte? Superficialitatea din zilelele noastre. Totul s-a întors pe dos. Oamenii talentaţi sunt ignorati complet, dar în schimb se promovează incultura. Toţi pe care îi vedem la televizor sunt "vedete", dar cei care ar trebui să deţină cu adevarat acest statut sunt anonimi, asta doar ca să dau un exemplu fiindcă ele sunt nenumarate.

4. Care este materia ta preferată? De ce?

Asta e o întrebare puţin mai grea, fiindcă toate materiile te învaţă ceva util. Daca e să aleg una, aceea ar fi chimia, pentru că se foloseşte de toate cunoştinţele şi ştiinţele importante pentru a putea fi pusă în practică. De asemenea ne ajută să aflăm foarte multe despre tot ceea ce ne înconjoară.

5. Ce facultate vrei sa urmezi după terminarea liceului?

Am câteva opţiuni pe listă, din străinătate şi din ţară, dar nu am luat încă o decizie finală. Alegerea mea va depinde foarte mult de oportunităţile care îmi vor fi oferite de facultatea respectivă.

6. Care este idealul tău în viaţă?

Să reuşesc, împreună cu toţi românii, să facem din ţara noastră un loc mai bun, ca să nu mai fie nevoie să visăm cu toţii la ţările din vest. Să ne putem câştiga aici "pâinea cea de toate zilele" şi să avem un trai cât mai decent şi comparabil cu cel european. Să nu fie nevoie să ne vedem parinţii două luni pe an sau nici atât din această cauză.

7. Ce ai dori să schimbi în societatea românească? De ce?

Cu siguranţă, mentalitatea românească şi tot ce ţine de acest aspect. Am tot aşteptat de 22 de ani să ne "pice din cer", iar acum cei care sunt la putere au uitat complet de unde au plecat. UE ne oferă bani prin intermediul fondurilor europene, dar conducătorii refuză să accepte ofertele pentru că nu se pot folosi de ei în interesul lor. De binele ţării şi al nostru nu mai sunt curioşi. Putem să murim de foame că nu face nimeni nimic. Toată ţara vrea o schimbare, dar nu avem destulă voinţă să luptăm cu adevarat pentru ea. Nu suntem uniţi deloc şi asta se vede din păcate. Trebuie să schimbăm ceva, să schimbăm felul în care gândim şi acţionăm, dar mai întâi trebuie să începem cu noi, dacă vrem să schimbăm lumea. Asta încerc şi eu prin muzica mea.

8. Un mesaj pentru colegii tai?

Le urez vacanţă plăcută în continuare, îi felicit pe cei care au luat Bacu' şi pe cei care au intrat la Goldis. Îi salut în special pe colegii mei de clasă, pe doamna dirigintă, dar si pe ceilalţi colegi şi profesori. În rest, sper să ne vedem cu bine la toamnă şi să avem un an cât mai bun. Va invit să urmăriţi melodia compusă de mine şi vă mai informez că urmează să lansez un album pe la sfârşitul verii/începutul toamnei.

"Protest": http://www.youtube.com/watch?v=oLH7gD26WP0

Niciun comentariu: