31 mai 2011

Creşterea în spirit

Elevul Clej Sebastian din clasa a XII-a E a obţinut locul II la Concursul Naţional de Oratorie de la Piteşti. El s-a pregătit sub îndrumarea lui Ştefan Statnic şi a profesorilor Livia Nadiş, Macovei Voichiţa şi Ardelean Lucian. Vă prezentăm cele două discursuri susţinute de el cu această ocazie.



Totul pentru cultură


Un eveniment deosebit a marcat ziua de 24 mai 2011 în cadrul Liceului Teoretic ,,Vasile Goldiş’’ din Arad, întrucât tinerii au avut oportunitatea de a participa la o întâlnire cu scriitorii arădeni, întâlnire care s-a transformat în cenaclu. Invitaţii speciali au fost Gheorghe Mocuţa, poet şi critic literar, Horia Ungureanu, prozator şi Ioan Matiuţ, poet şi editor, colaboratori ai revistei ,,Arca’’ din Arad şi scriitori de prestigiu ai Uniunii Scriitorilor din România.
Evenimentul a avut loc în Sala Festivă a şcolii, iar nerăbdători, dar şi uşor doborâţi de căldura de afară, elevii de liceu au păşit emoţionaţi în încăpere dorind să ,,se răcorească’’ cu o discuţie inteligentă.
De asemenea, profesoarele de limba şi literatura română, Macovei Voichiţa (organizatoarea evenimentului), Nadiş Livia şi Pantea Floarea, alături de profesorul de filozofie Ardelean Lucian au luat parte la dialog, implicându-se în activitatea educaţională a elevilor.
Începutul întâlnirii a corespuns cu momentul prezentării scriitorilor, care, familiarizaţi cu publicul goldişean s-au comportant natural, dând o senzaţie de ,,cămin’’ Sălii Festive . Aceştia au făcut prezentarea ultimului număr al revistei ,,Arca’’, o revistă de literatură, eseuri, arte vizuale şi muzică, fondată în 1990, ca un răspuns în urma revoluţiei din ’89, când, conform celor menţionate de scriitori, acea vremea se credea a fi fost o ,,perioadă a morţii culturii româneşti’’.
Tot în cadrul acestei activităţi, scriitorii au destăinuit câteva dintre ,,secretele’’ stilului abordat în operele lor, răspunzând întrebărilor tinerilor curioşi. Sinceri şi plini de umor, ei au fost de părere că în viaţa unui om există mai multe muze şi surse de inspiraţie , iar momentul inspiraţiei este relativ, întrucât un scriitor poate crea adevărate opere în funcţie de muzele sale.
La întreabarea unui elev: ,, Ce este cultura?’’ s-a iscat o adevărată dezbatere filozofică, pentru ca, în final, cu toţii să cădem de acord că, prin cultură, se întelege însăşi definiţia unui popor, iar că odată cu moartea poporului, nimic altceva nu rămâne decât cultura. Publicul nu s-a lăsat mai prejos de explicaţiile criticilor, poeţiilor şi prozatorilor, astfel, le-au mai adresat şi alte întrebări în urma cărora scriitorii au adăugat că nu şi-au dedicat viaţa întru totul acestei activităţi, considerând scrisul ca pe un hobby sau ca pe ,,ceva mai mult decât un hobby’’, după cum afirma domnul Horia Ungureanu, aşadar insuficient pentru a-ţi asigura traiul zilnic.
Nu au lăsat la o parte nici subiectul criticii, deoarece, întrebaţi, cum ar reacţiona la o critică, aceştia au mărturisit că ar reacţiona diferit, depinzând de persoana care ar aduce vreo obiecţie operei lor , fiindcă critica unui novice în literatură nu s-ar putea compara niciodată cu cea a unui pofesionist.
S-a atins în discuţie şi problema conotaţiilor obsecene, vulgare din operele tinerilor de azi influenţaţi de teribilism şi de o dorinţă de a se face auziţi datorită unei lipse de echilibru, care trebuie găsit. S-au dat sfaturi celor care vor să debuteze în literatură şi chiar s-au citit anumite poezii şi paragrafe din proprile creaţii ale lui Ioan Matiuţ ,, Între ceruri’’, Gheorghe Mocuţa ,, Istoria emoţiilor mele’’, etc.
La final, elevii au putut achiziţiona exemplare ale revistei ,,Arca’’, precum şi cărţi cu autografele celor prezenţi, iar pentru ca totul să decurgă perfect, s-au făcut şi poze şi au fost invitaţi să mai participe şi altădată.
Atmosfera a fost aceea care a trebuit să fie: una de cenaclu, accentul căzând asupra poeziei postmoderniste. Timpul a trecut repede şi în scurgerea sa a rămas o amintire minunată, cu zâmbete şi momente profunde...a rămas cultura, iar pentru acest fapt le mulţumim tuturor celor care au făcut posibilă desfăşurarea acestui eveniment.

Diaconescu Roxana-Petronela
Clasa a X-a E
Liceul Teoretic ,, Vasile Goldiş’’ Arad




Goldişeni la Theatrum mundi

Festivalul „Theatrum mundi”, organizat de Asociaţia pentru deschideri culturale, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Teatrul de Marionete, Fundaţia „Takacs”, Grupul Şcolar „Francisc Neuman”, FotoClub Arad şi Asociaţia Educatio a ajuns la finalul celei de a şaptea ediţii în zilele de 27 – 28 mai, o ediţie care a crescut calitativ, datorită producţiilor artistice diverse de bun gust coordonate de profesori, actori şi regizori, dar şi datorită participării numeroase în cadrul festivalului. Pe lângă participările considerabile ale şcolilor din Arad şi judeţ, în festival s-au înscris şi şcoli din ţară, de la Dumbrăveni, Mediaş, Hunedoara, Brad şi Ţebea, dar şi din localitatea Battonya, Ungaria.

Elevi din liceul nostru care au câştigat premii la acest festival:


SECŢIUNEA ARTĂ PLASTICĂ

  • Premiul pentru originalitate – eleva Thaisia Ardelean, coord. Margareta Simo
SECŢIUNEA FOTOGRAFIE
  • Premiul pentru cromatică – elevul Sebastian Clej, coord. Livia Nadiş
  • Premiul pentru viziune – elevul Bogdan Robert, coord. Lilla Pellegrini
SECŢIUNEA FILM
  • Premiul pentru cea mai bună parodie – filmul „Cameră de refugiu cu tevevizor” - regia: Victor Floruţa, Cristian Miclean, coordonator: Cristian Miclean
Sursa: westtv.ro

24 mai 2011

„Lumina Sărbătorilor Pascale”

Joi, ora 13.00 la Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” Arad, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură şi desen din cadrul Concursului judeţean „Lumina Sărbătorilor Pascale”, iniţiat şi organizat de către Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” Arad, în colaborare cu Liceul Teoretic „Vasile Goldiş” Arad.
În cadrul acestui concurs aflat la a XVI-a ediţie au fost prezente peste 20 de şcoli din Arad şi judeţ, însumând în totalitate peste 300 de lucrări.
Prin organizarea acestui concurs de pictură elevii au avut ocazia să întâlnească diverse tehnici de lucru, concepte şi abordări ale temei propuse.
În realizarea acestui concurs au fost implicaţi următorii profesori: prof. Bocăniciu Eugen – director, prof. Catrinţaşu Dacian, prof. Bereneanţ Andreea, prof. Feier Lucian, prof. Lile Andrada, prof. Ţugulea Ioana

Ziua Europei

Cu ocazia Zilei Europei (9 Mai) în Parcul Eminescu din Arad au fost organizate mai multe acţiuni la care au participat elevii, profesorii şi formaţia de dansuri populare din liceul nostru. Vă prezentăm câteva fotografii de la această manifestare.

Mobilizează-te

Elevii liceului nostru (în tricouri portocalii) au participat la competiţia interşcolară organizată de domnul profesor de Educaţie Fizică Gabriel Iazbinscky. Vă oferim, spre vizionare, câteva fotografii realizate de elevul Negrea Claudiu la bazinul Delfinul din Arad. Mai multe detalii despre acest concurs poţi găsi AICI.

14 mai 2011

Cupa Davis

La meciul de Cupa Davis dintre Argentina si România, din luna mai a acestui an, a participat şi colega noastră Diana Iosif aflată la studii în Argentina. Cu această ocazie ea a realizat câteva fotografii pe care le-a postat pe contul personal de Facebook. Va prezentăm fotografiile realizate de ea, cu această ocazie, AICI.

Ghiocelul

Elevii clasei a VI-a C de la Liceul Teoretic Vasile Goldis,împreună cu d-ra prof de religie ortodoxă Amalia Stana au facut un popas în preajma sărbătorilor pascale la Centrul de Terapie şi Recuperare pentru copii ‚’’Ghiocelul’’. Aici au fost alături de copiii aflaţi în suferinţă, mângâindu-le sufletele curate cu un potrivit cântecel din repertoriul bisericesc ortodox:

’’Sfinte Dumnezeule,

Vindecă-i pe cei bolnavi,

Întăreşte-i pe cei slabi,

Ajută-i pe cei săraci,

Şi dă liniştea,sufletelor noastre.’’

Astfel am dorit să împlinim cuvintele Mântuitorului: ’’Poruncă nouă dau vouă:Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei,dacă aveţi dragoste unii faţă de altul.’’Ioan 13.34-35

Împlinind această poruncă am lansat o scară spre cer, tuturor doritorilor şi iubitorilor de oameni şi de mântuire.

Suferinţa e o cruce grea, dar să nu uităm că cel care ne poartă crucea este chiar Domnul Iisus. El ne-a făcut şi umerii să o putem duce. Şi să nu uităm că în clipele cele mai grele, având credinţă, Dumnezeu ne poate purta pe braţele Sale.

Dumnezeu aşteaptă iubirea noastră, ca dăruind-o semenilor aflaţi în durere să i-o dăruim Lui, numai aşa compasiunea noastră se va transforma într-o perlă de mare preţ, numai aşa nu ne descalificăm ca şi creştini, când nu îi uităm pe cei cu cruce grea.În ultimă instanţă un creştin care îşi poartă crucea până la moarte e pe urmele lui Iisus. Când îngerul morţii, trimis de Dumnezeu,a venit la Avraam ca să-i ia sufletul, patriarhul a zis:’’Ai mai văzut vreodată ca un prieten să dorească moartea prietenului Său ? Domnul i-a răspuns:’’Ai mai văzut vrodată ca un îndrăgostit să refuze întâlnirea cu cel pe care îl iubeşte ?’’Atunci Avraam a zis:’’Înger al morţii,ia-mă ! ’’

Astfel şi noi am fost apostoli ai lui Hristos în mijlocul celor aflaţi în nevoi şi privind în jurul nostru pentru a vedea la ce fac faţă ceilalţi nu am văzut decât cât suntem de privilegiaţi, în mijlocul problemelor copleşitoare ale vieţii.


09x5jb6v4c429yq98473.jpg8fkuj82h8tbfuwu4yjx.jpgycijugvzuqzns1s5jjo.jpgusf75t3my75jpy8e6u6a.jpg152ssleip8a5is09oa4h.jpg7nn14z35y3w9hi6vfz76.jpgwj55svdk3e8txxsnddv.jpg