10 feb. 2011

Proiect Comenius - Portugalia

HANDS-ON OPTICS

Proiect Comenius de Mobilitate individuală

“Hands - on Optics” este un proiect Comenius de mobilitate individuală (nr. de referinţă PT-2008-036-005) care s-a desfăşurat la Braga, în Portugalia.

Perioada în care am participat la acest proiect a fost 3 – 11 septembrie 2010. Instituţia organizatoare a proiectului este Hands – on Science Network, având ca manager de proiect pe dl. prof. Manuel Filipe Costa de la Universitatea din Minho. Alături de mine, au participat la această activitate şi profesori din alte ţări: Austria, Germania, Turcia, Suedia, Spania şi Finlanda. A fost un curs instructiv, interesant, cu numeroase aplicaţii practice care ne pot fi utile nouă, profesorilor, în predarea la clasă.

La deschiderea oficială a cursului, care a avut loc la Centrul Cultural din Braga, profesorul Manuel Filipe Costa ne-a prezentat formatorii, ne-a distribuit caietele de laborator şi ne-a informat asupra programului de lucru. În fiecare zi, s-au realizat experimente, fie demonstrative, fie realizate pe grupe. Profesorul Pedro Pombo de la Universitatea din Aveiro ne-a introdus în tainele holografiei, această activitate finalizându-se cu realizarea practică a unei holograme. Una dintre activităţile care ne-a făcut o deosebită plăcere, a fost „Kindergarten Optics” o lecţie experimentală demonstrativă cu copii având vârste cuprinse între 4 şi 10 ani, cu tema "Înţelegerea fenomenelor optice cu ajutorul experimentului". De asemenea, împreună cu colegii de la cursul de robotică am beneficiat de o vizită la Universitatea din Minho şi la Şcoala Professor Joao de Meira din Guimaraes.

În final, am participat la Conferinţa Internaţională „Excellence: Education & Human Development” care a avut loc la Muzeul Regional de Arheologie “D. Diego de Sousa”, în Braga. Sigur că utilul s-a îmbinat cu plăcutul în timpul şederii în Portugalia. Astfel, vizitele la Lisabona, Porto, Guimarães, Viana do Castelo, Sintra au culminat cu atingerea celui mai vestic punct al Europei – Cabo da Roca şi contactul direct cu apa Oceanului Atlantic.

prof. Petronela Ioja



Niciun comentariu: