7 sept. 2009

Noutăţile din educaţie

  1. Învăţământul obligatoriu va fi de 11 ani, 10 clase plus un an pregătitor pentru şcoală.
  2. Pentru finanţarea învăţământului statul va deschide un cont de 500 de euro pentru fiecare nou-născut, iar părinţii pot depune anual 2% din venitul impozabil. Contul nu va deveni accesibil înaintea vârstei de 14 ani.
  3. Testarea elevilor din doi în doi ani, respectiv la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a şi a IX-a. Şcolarii vor fi evaluaţi prin teste de tip internaţional.
  4. Admiterea în clasa a IX-a rămâne neschimbată, ea se va face pe baza mediilor generale din gimnaziu (50%) şi notele la tezele cu subiect unic (50%).
  5. În privinţa bacalaureatului, noua lege prevede ca acesta să aibă loc la trei probe (limba română, matematică sau istorie, şi o probă la alegere, în funcţie de profilul studiat) . În timpul ultimului an de liceu, elevii vor susţine două examene de verificare a cunoştinţelor de folosire a computerului şi de limbi moderne. Proiectul de lege prevede că toate aceste evaluări din timpul anului şcolar sunt eliminatorii, iar dacă nu le promovează, elevii nu vor putea intra în Bac.
  6. Directorul şi adjunctul său nu vor mai putea fi membrii de partid.
  7. Şcoala va stabili 20% din curriculum, 60% va fi stabilit de Ministerul Educaţiei, iar 20% din materiile învăţate de elevi vor fi la dispoziţia elevilor.
  8. Legea mai prevede înfiinţarea unui post de radio şi a unui post de televiziune naţionale privind educaţia.
Sursa: ADEVĂRUL


Un comentariu:

Anonim spunea...

Aceste schimbari - majoritatea cel putin mi se par o prostie si doar o alta campanie pre electorala.
Sa fi seriosi si sa nu mai inghitim tot ce ne dau stimabilii parlamentari ca si promisiuni.

Mai tine cineva minte lega PSD cum ca fiecare roman reintors in tara va primi 20 mii euro sa isi deschida o afacere? Mai tine cineva minte legea cu 50% la educatie salarii mai mari? Au fost puse in vigoare? Nu- asa ca nu voi crede nici faptul ca fiecare copil nou nascut va avea un cont de 500 de euro.

Sunt aiureli prelectorale, iar bacul mi se pare o prostie- Bine ca un elev e la bio chimie- inghite pe saptamana 6 ore de chimie ca sa fie obliat sa dea bacul din romana mate si o materie de profil opus. Chimia nu mai conteaza ca e materia lui de baza- pentru ce atunci ???

Toate acestea sunt niste baliberne ale lor- ca sa ne facem sa tacem. Plus ca- o lege ca sa fie cat de cat plauzibila nu o faci in 3-4 saptamani- nu poti schimba un sistem putred de 20 de ani in cu o lege de creata in 4 saptamani.