Ideea unui muzeu al figurilor de ceară în Rusia a aparţinut lui Petru I (cel Mare). În anul 1705, în cadrul unei misiuni politice în Olanda, Petru I a vizitat o expoziţie cu figuri de ceară care reprezenta busturile celebrităţilor din perioada respectivă. Impresionat de asemănarea şi calitatea lucrărilor, a hotărât să înceapă o tradiţie similară şi în Rusia. Pentru aceasta a fost angajat sculptorul italian Carlo Bartolomeo Rastrelli, care a pus baza şcolii ruseşti de figuri de ceară. Astfel,
Specialiştii caracterizează această operă, realizată în 1725, ca fiind de mare valoare, realizată după masca mortuară a marelui reformator al Rusiei. Tradiţia a fost reluată abia în anul 1988. În ultimii 13 ani de muncă au fost realizate peste 1300 figuri de ceară (multe sunt în lucru), poziţionând astfel muzeul din Sankt-Petersburg pe locul II în lume după Muzeul „Madam Tussaud” din Londra. Spre deosebire de alte muzee similare din lume, Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt-Petersburg s-a specializat în expoziţii itinerante, împărţind toată colecţia în 40 de expoziţii mobile, fiecare cuprinzând maxim 30 de lucrări care se expun în diferite regiuni ale lumii, dând astfel posibilitatea de a vedea noi exponate an de an.
Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt-Petersburg se adaptează foarte rapid la interesele vizitatorilor, având o gamă largă de tematici:
- religioase (Cina cea de Taină, Scena Naşterii lui Iisus, Buddha, Zarathustra şi alţi reprezentanţi ai diferitelor religii);
- o colecţie completa reprezentând persoane celebre din istoria Rusiei;
- expoziţii din mitologia antică;
- oameni politici ai secolului XX;
- mari actori şi scenele cu succes mondial (Harry Potter, Lord of the Rings, Batman, etc);
- o colecţie de figuri de ceară care reprezintă anomalii ale corpului uman (fraţii siamezi, cel mai înalt şi cel mai mic om din lume, cel mai gras om, etc)
Personaje din filmul "Războiul Stelelor"
Harry Potter
Personaje din filmul Shrek
Luciano Pavarotti
Osama Ben Laden
Iosif Visarionovici Stalin
Prof. Morovan Monica şi Diana (princess of Wales)
Papa Ioan Paul al II-lea
Prof. Costina Daniel, Cezar şi Cristofor Columb
Prof. Leucuţia Alexandru şi Sophia Loren
interzis sub 14 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu