2 dec. 2014

152 de ani de la nasterea lui Vasile Goldis

În anul acesta se împlinesc 96 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, visul românilor de pretutindeni şi 152 de ani de la naşterea patronului spiritual al Colegiului nostru, Vasile Goldiş, reprezentant de seamă al culturii române, primul academician pe care la avut Aradul şi marele corifeu al Unirii, cel care a elaborat şi a citit Rezoluţia de Unire de la Alba-Iulia.
         Importanţa evenimentului Unirii este surprinsă de discursul bătrânului avocat Gheorghe Pop de Băseşti, care a susţinut un discurs în care menţiona: ,, acum liberează pe robul Tău Stăpâne după cuvântul Tău în pace, căci văzură ochii mei Marea Unire pe care ai pregătit-o înaitea poporului Tău român”. Alocuţiunea rostită de acest patriot român  reflectă pronia divină pe care Dumnezeu o acordă acelor popoare care trăiesc în duhul Sfintelor Evanghelii,  poporul român născându-se odată cu încreştinarea oamenilor de pe aceste meleaguri.
         Ca în fiecare sfârşit de an, în preajma sărbătorilor de iarnă, şcoala noastră îşi sărbătoreşte ziua liceului, prilej cu care a organizat un concurs dedicat evenimentului zilei naţionale de 1 decembrie, reprezentând Marea Unire şi îl comemorează pe Vasile Goldiş.
         La concursul organizat de Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş” în data de 27. 11. 2014, începând cu ora 12 00 în Sala festivă a colegiului, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean din Arad  au participat zece echipaje formate din doi elevi din judeţul nostru de clasa a opta, iar în deschidere au susţinut momente artistice corul liceului nostru sub îndrumarea prof. Lazăr Cristina şi un ansamblu folcloric de la Şcoala Gimnazială Iosif Moldovan. Concursul a constat în întrebări din istoria românilor, fiind organizat de prof. Alina Popescu de la Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu, Mihoc Ştefan Marcel, Costina Ionel Daniel şi Leucuţia Alexandru, de la Colegiul Naţional Vasile Goldiş.  Întrecerea a fost jurizată de prof: Hanga Ramona de la  Liceul Tehnologic Francisc Neuman şi Vărcuș Valentin de la Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări Caius Iacob.
         La sfârşitul întrecerii, elevii au fost premiaţi cu diplome şi cu cărţi oferite de Universitatea de Vest Vasile Goldiş.


Prof. Leucuția Alexandru