28 mai 2012

O altfel de competiţie

 
Cu siguranţă, cuvântul de ordine al săptămânii 2-6 aprilie va fi ,,altfel’’, tocmai pentru că, în rândul elevilor se desfăşoară proiectul ,,Săptămânii Altfel’’, adică, începându cu cei de la clasa I, până la liceenii de clasa a XII-a, copiii şi adolescenţii sunt invitaţi să privească şcoala dintr-o altă perspectivă. Nu se vor ţine cursurile, dar, acestea vor fi înlocuite cu diverse activităţi menite să îmbie elevii atât la amuzament, cât şi la cultură.
Un bun exemplu al unor astfel de activităţi au fost reprezentate de competiţiile sportive din cadrul Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiş’’ Arad, care a reuşit prin intermediul profesorilor şi al tinerilor să se mobilizeze şi să organizeze meciuri de fotbal, de baschet, de volei, un concurs de dans (breakdance) şi chiar de rummy sau table, însă participarea la şah s-a dovedit a fi un real succes.
Datorită bunăvoinţei  clubului de şah Vados din Arad, club afiliat la Federaţia Internaţională de Şah, al cărui preşedite este Alin Câmpeanu, toate materialele necesare au fost pregătite în una din sălile colegiului, iar pe data de 2 aprilie 2012, începând cu orele 9:30, elevi de toate vârstele ( 26 la număr) şi-au putut exersa abilităţile în cadrul aşa-numitului joc al minţii. Constând în 5 reprize a câte 30 de minute, tinerii s-au întrecut pe ei înşişi cu gândul la premiu, sub atenta observaţie a profesorilor coordonatori: Ivaşcu Bogdan,Ivaşcu Ioana, Ioja Petronela, Savulov Simona, Costina Daniel şi Tătar Florin.
          Finalul a fost marcat şi de o decernare a premiilor pentru cei mai buni care au fost după cum urmează: locul I: Demsea Rafael; locul 2: Kiss Eduard; locul 3: Jitariuc Emanuel; locul 4: Mihalko Sebastian. Aceştia s-au ales cu diplome, jocuri de şah şi chiar cupe, iar fericirea de pe feţele câştigătorilor nu a mai lăsat loc de invidie pe chipurile învinşilor, ci doar un sentiment de fair-play. Chiar şi aşa, cu toţii au câştigat ceva şi anume o experienţă, dar nu una oarecare , ci una altfel.
Am avut oportunitatea să văd astăzi lucrurile altfel şi în calitate de preşedinte al Consiliului Elevilor al acestui colegiu, dar înainte de toate, în calitate de elevă şi participantă la această competiţie, doresc să mulţumesc organizatorilor şi colegilor mei pentru implicare, întrucât indiferent de circumstanţe, de obstacole şi impedimente, reuşesc să menţină vie flacăra competiţiei şi a spiritului de echipă, de familie în această şcoală.

          Diaconescu Roxana, clasa a XI-a E, Colegiul Naţional ,,Vasile Goldiş’’ Arad

18 mai 2012

,,Al tău vechi, Caragiale’’

Prof. Anca Giura

Cel mai nou spectacol al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad a avut premiera aseară în Sala Studio. Aşa cum pro­miteam în urmă cu ceva timp (continuare)

16 mai 2012

,,Lecţia de junalism cultural ''

În cadrul săptămânii ,,Şcoala Altfel'', elevii claselor a IX-a C şi a IX-a E, coordonaţi de prof. dr. Anca Giura, au ales să viziteze Aradul cultural. Au fost în galeriile de pictură unde s-au exprimat asupra artei contemporane, au vizitat sediul ziarului ,,Glasul Aradului'' unde s-au întâlnit cu talentata jurnalistă Cristina Lazurca pe care au intervievat-o nonşalant cu privire la provocările profesiei de gazetar cultural. Au poposit apoi în redacţia prestigioasei reviste Arca pentru a-l cunoaşte pe redactorul-şef, poetul şi criticul de artă Vasile Dan care a impresionat tânăra audienţă prin mesajul său de mare fineţe intelectuală şi prin darurile generoase constând în cărţi de literatură. Într-o stare de efervescenţă culturală deosebită, ne-am propus să reiterăm negreşit periplurile urbane de acest tip.


13 mai 2012

Festivalul copiilor

Colegiul Național ,,Vasile Goldiș” Arad, participant la

,,Festivalul Copiilor” din Turcia

O delegație formată din opt elevi (Natalia Barbu, Denisa Ioja, Bianca Jurcă, Patricia Moțiu, Vlad Oniță, Mihai Prună, Romina Săcăreanu, Andrei Șimăndan) și trei profesori (prof. Eugen Bocăniciu – director, prof. Loredana Tănase – coordonator proiect, prof. Mihaela Bocăniciu – profesor engleză) de la Colegiul Național ,,Vasile Goldiș” Arad a participat, în perioada 20-27 aprilie 2012, la cea de a doua mobilitate din cadrul proiectului multilateral Comenius ,,First Real European School Cultural Olympics”, desfășurat în cadrul Programului de învățare pe tot parcursul vieții și finanțat de Comisia Europeană, care a avut loc în Eskișehir - Turcia.

Întâlnirea de proiect s-a desfășurat sub semnul unui festival al copiilor, momentul ales fiind legat și de celebrarea Zilei copilului și a Zilei Naționale a Turciei. În acest scop, țările partenere ( Germania, Finlanda, Olanda, România și Turcia) au avut de pregătit un moment artistic care să includă dansul și muzica. O surpriză foarte plăcută a fost participarea, înainte de spectacol, a tuturor delegațiilor, la ceremonia dedicată Zilei copilului care s-a desfășurat pe stadionul orașului, elevii și profesorii arădeni fiind primiți cu numeroase aplauze și felicitați de oficialitățile locale. În cadrul spectacolului desfășurat la școala gazdă, elevii Colegiului Național ,,Vasile Goldiș” au impresionat prin prezentarea a două dansuri tradiționale românești stilizate, extrem de apreciate de publicul spectator.

Pe durata mobilității, delegația arădeană a participat la diferite ore de curs (engleză, artă, sport, informatică) și aflat lucruri inedite despre istoria și civilizația acestei țări, fiind realizate vizite tematice în Eskișehir și Ankara, (la Mausoleul eroului național Ataturk, Grădina Zoologică, Muzeul de Istorie Naturală și Muzeul Energiei sau ,,Anadolu University”.)

Calendarul desfășurării activităților a cuprins și întâlnirea cu primarul orașului Eskișehir, discuțiile privind următoare întâlnire de proiect care va avea loc în Olanda și diferite activități realizate de către elevii străini alături de familiile care i-au găzduit.

Ca urmare a acestei întâlniri de proiect a fost realizată o mai bună cunoaștere și înțelegerii a sistemului de învățământ, a civilizației și culturii din Turcia, o valorificare a tradițiilor românești și o dezvoltare a competențelor de comunicare în limba engleză.

Responsabil proiect, Loredana Tănase

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.

Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.




Alte fotografii